Per 1 juli gaat de jaarlijkse huurverhoging door. Dat is misschien niet wat je had verwacht, want er was even sprake van een huurbevriezing. De coalitiepartijen wilden dat de huren dit jaar en volgend jaar niet zouden stijgen. Maar het kabinet is gevallen. Daardoor is dat plan uiteindelijk niet doorgegaan. We begrijpen dat dit verwarrend en misschien ook teleurstellend is.
De huurverhoging is nodig om betaalbaar wonen mogelijk te maken. In het artikel hieronder leggen we uit waarom dat zo is.
Bekijk hier de veel gestelde vragen over de huurverhoging
Bij Woonmeij vinden we betaalbaar wonen ontzettend belangrijk. Daarom kijken we altijd goed naar wat een huurverhoging betekent voor jouw portemonnee. De meeste van onze huurders komen in aanmerking voor huurtoeslag. Die toeslag stijgt mee met de huur, waardoor het effect op je maandlasten beperkt blijft. Ook stijgen de lonen en uitkeringen, waardoor je hopelijk iets meer te besteden hebt.
We vragen dus niet de hoogste huur. Integendeel: huren bij een woningcorporatie zijn vaak lager dan bij commerciële verhuurders. En als je moeite hebt om rond te komen, staan we voor je klaar. Samen kijken we naar een oplossing.
De huur die jij en andere huurders betalen, is onze belangrijkste bron van inkomsten. We gebruiken dat geld onder andere om:
• woningen goed te onderhouden;
• huizen energiezuiniger te maken (wat jou weer helpt met lagere energiekosten);
• én om nieuwe woningen te bouwen.
Juist die laatste is nu extra belangrijk. Want er is woningnood. Veel mensen wachten op een betaalbare woning. Om nieuwe huizen te kunnen bouwen, moeten we geld lenen. En dat kan alleen als we voldoende inkomsten hebben. Zonder huurverhoging kunnen we minder investeren, minder verduurzamen en minder bouwen. Dat raakt niet alleen onze huidige huurders, maar ook woningzoekenden.
Een huurbevriezing lijkt op het eerste gezicht fijn. Maar op de lange termijn zorgt het ervoor dat we minder kunnen doen voor onze huurders. Minder onderhoud, minder comfort, minder nieuwe woningen. En dat willen we niet.
We blijven steeds zoeken naar een goede balans: tussen betaalbaar wonen én investeren in nieuwe, duurzame en goed onderhouden woningen. Tegelijk vinden we dat de overheid meer kan doen om wonen betaalbaar te houden. Bijvoorbeeld door de huurtoeslag te verhogen. Zo blijft jouw woning betaalbaar, zonder dat het ten koste gaat van onderhoud of de bouw van nieuwe woningen voor de vele mensen die nog op een huis wachten.
Heb je moeite om rond te komen? Misschien heb je recht op toeslagen. Kijk op belastingdienst.nl/toeslagen of informeer bij je gemeente. En neem vooral contact met ons op. We denken graag met je mee. Op werkdagen zijn we bereikbaar op (073) 544 06 06 van 08.30 tot 13.00 uur. Je kunt ook mailen naar info@woonmeij.nl |