Huurtoeslag

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage van de belastingdienst in de huurkosten. De hoogte van het bedrag hangt af van je inkomen en vermogen. Om huurtoeslag te ontvangen moet de huurprijs van je woning lager zijn dan de huurtoeslaggrens. Dit bedrag wordt elk jaar vastgesteld. Het aanvragen en de uitbetaling van huurtoeslag loopt via de belastingdienst. Je doet dit via www.toeslagen.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met de Belastingdienst via telefoonnummer 0800-0543. 

Als er iets wijzigt in je inkomen, gezinssamenstelling of huurprijs, moet je dit altijd doorgeven aan de belastingdienst. Anders kan het zijn dat je te veel huurtoeslag ontvangt en dit later weer terug moet betalen. 

Jaarlijks geven wij na de huurverhoging de nieuwe huur door aan de Belastingdienst. Je hoeft dit zelf niet te doen. 

Wat zijn de voorwaarden en hoe vraag ik huurtoeslag aan?

Huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van je huur. Wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je huurtoeslag aan?

Voorwaarden
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je huurt een zelfstandige woning (met een eigen voordeur, toilet en keuken)
- Jij en je eventuele medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
- Iedereen die bij je inwoont, staat bij de gemeente op jouw adres ingeschreven.
- Je huur is niet hoger dan de maximale huur (zie tabel). Afhankelijk van je inkomen betaal je altijd een deel van de huur zelf.
- Je inkomen is niet te hoog. De hoogte van de huurtoeslag hangt af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de huurtoeslag. 
- Je mag niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. 

De regels over huurtoeslag worden jaarlijks aangepast. Je leest er alles over op de website van de belastingdienst. 

Kan ik huurtoeslag krijgen? Maak een proefberekening

Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag? En welk bedrag? Maak dan hier een proefberekening. Kun je huurtoeslag krijgen? Dan moet je die nog wel aanvragen.

Aanvragen
Je vraagt huurtoeslag eenvoudig aan op www.belastingdienst.nl/toeslagen.

Voorkom terugbetalen
Lopende het jaar ontvang je van de Belastingdienst de afrekening van de huurtoeslag. Hierop staat het definitieve bedrag waarop je recht had. Heb je te veel ontvangen? Dan moet je geld terugbetalen. Je voorkomt dit door wijzigingen meteen door te geven. Bijvoorbeeld als je inkomen of huur verandert. Of als er een medebewoner verhuist.

Geef de wijzigingen door via ‘Mijn toeslagen’. Dat doet je op www.belastingdienst.nl/toeslagen.

Huurtoeslag loopt automatisch door
Ontvangt u al huurtoeslag en blijft u voldoen aan de voorwaarden? Dan loopt de toeslag automatisch door. Eind december 2023 heeft u hierover van de Belastingdienst een brief ontvangen (voorschotbeschikking) in uw Berichtenbox op MijnOverheid. Heeft u de brief niet ontvangen? Bel dan gratis met de BelastingTelefoon (0800 – 05 43).
 

Hulp nodig?
Wil je hulp bij het aanvragen van huurtoeslag of het doorgeven van een wijziging?
- Bel de gratis BelastingTelefoon (0800 – 05 43)
- Of ga langs bij een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt. De adressen vind je op https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/hulp