Regelmatig worden er in woningen en garageboxen van Woonmeij drugs of drugslabs gevonden. Handel in en het opslaan, verwerken en maken van drugs is verboden. Ook zorgt het opslaan, maken, verwerken en verhandelen van drugs voor overlast en veiligheidsrisico’s in de buurt.
Sinds 1 april 2025 hebben 62 organisaties in Oost-Brabant afspraken over de aanpak van drugslocaties. Die staan in het ‘Convenant aanpak drugslocaties Oost-Brabant 2025-2030’. Samen willen de organisaties zorgen voor veilige en leefbare straten, wijken en buurten in Oost-Brabant.
In de afspraken staan regels over het uitwisselen van informatie, zodat we samen drugscriminaliteit kunnen voorkomen en aanpakken. We delen alleen informatie over personen die drugs verwerken, maken, verhandelen en/of opslaan. Het delen van informatie helpt ook om gevaarlijke situaties meteen te stoppen. Als organisaties snel weten waar drugs zijn gevonden of worden verhandeld, kunnen zij maatregelen goed op elkaar afstemmen.
Met dit convenant krijgen de organisaties geen extra mogelijkheden om criminaliteit aan te pakken. Elke organisatie werkt vanuit de eigen wettelijke taken en bevoegdheden. Tot nu toe waren er alleen afspraken over het delen van informatie over hennep(kwekerijen).
Voor huurders van sociale huurwoningen gelden de algemene voorwaarden van de woningcorporaties. Het is niet toegestaan om drugs te maken, verwerken, op te slaan en te verhandelen. Woningcorporaties houden zich aan een zerotolerance beleid. Als blijkt dat er in een woning drugscriminaliteit is, nemen wij maatregelen die daarbij horen.
Het maken van drugs kan gevaarlijk zijn voor bewoners in de buurt. Er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, met risico op brand en ontploffingen. Ook zijn er risico’s voor de gezondheid en het milieu. En het brengt misdaad in de buurt.
Het maken van drugs gebeurt niet alleen in verlaten schuurtjes buiten woonwijken, maar ook in garages of woningen middenin woonwijken. Natuurlijk doen criminelen er alles aan om hun activiteiten te verbergen. Toch kun je als bewoner signalen herkennen.
Op de website www.houdmisdaaduitjebuurt.nl vind je heel veel informatie.
Maar ook goede voorbeelden van hoe je verdachte situaties herkent.
Zie jij iets verdachts? Meld, want ieder vermoeden telt!
Melden van vermoedens kan bij de politie. Het kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (M.). Melden bij M. is altijd anoniem. M. ziet bijvoorbeeld geen telefoonnummers, neemt geen gesprekken op en noteert geen herleidbare gegevens. Anoniem is dus ook echt anoniem!
Onderneem nooit zelf actie wanneer je een drugs(lab) of kwekerij vindt maar maak daar melding van!