Energielabels

Verschil in energielabels: zo zit dat

Je hebt het misschien in de krant gelezen vorige week. Soms hebben twee dezelfde huurhuizen twee verschillende energielabels. Het ene huis heeft bijvoorbeeld energielabel A++, het andere label C. Hoe zit dat?

Soms is het verschil heel duidelijk. Het ene huis heeft bijvoorbeeld al wel isolatieglas en zonnepanelen en het andere (nog) niet. Maar soms is het verschil minder goed te snappen.

De eerste energielabels zijn in 2008 uitgegeven. Een energielabel is vanaf de dag van uitgifte tien jaar geldig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het ene huis vóór 2015 al een label kreeg, volgens de regels die toen golden. Als het andere huis daarna een label kreeg, toen er nieuwe regels waren, kan dit flink schelen. Hetzelfde geldt voor 2021. Dat is ook een jaar waarin er een nieuwe rekenmethode kwam.

Soms worden niet alle huizen in een straat tegelijk gelabeld. Huurders kunnen bijvoorbeeld niet thuis of op vakantie zijn als we willen langskomen. Ook duurt het even voordat nieuwe labels zichtbaar zijn voor iedereen.

Ons doel is uiteindelijk alle woningen te verduurzamen. Stap voor stap pakken we elke woning aan.