Wij hebben ook het landelijke nieuws vanuit Den Haag vernomen over het akkoord op de voorjaarsnota. Hierin wordt gesproken over huurbevriezing voor sociale huurwoningen. Zodra dit officieel is en is opgenomen in wet- en regelgeving zal Woonmeij hierover berichten via deze website. Al onze huurders worden dan ook zo spoedig mogelijk persoonlijk geïnformeerd.
Per 1 juli voeren we een huurverhoging door van 4,5%. Dat is niet niks, dat kunnen we ons voorstellen. Daarom leggen we graag uit waarom we dit doen.
Wij zetten ons in voor goede en betaalbare woningen in fijne, veilige buurten. Nu en in de toekomst. Daarvoor bouwen, onderhouden en verduurzamen we woningen. Omdat de kosten hiervan sterk zijn gestegen kunnen we niet anders dan een huurverhoging doorvoeren van gemiddeld 4,5%. We betalen onze investeringen namelijk grotendeels uit de huren.
De huurverhoging van 4,5% geldt ook voor huurders van een woning met energielabel E, F, of G. Woningen met een label E, F of G zijn minder goed geïsoleerd, waardoor deze bewoners vaak een hogere energierekening hebben. Om hen tegemoet te komen, verhoogden we de huren van deze woningen de afgelopen jaren niet. Hierdoor hebben bewoners van deze woningen gemiddeld een huur die 7,9% lager is. Dit verschil is voldoende om te compenseren voor het slechtere label.
Deze woningen staan bovenaan de planning om te verduurzamen. Na verduurzaming hebben de bewoners lagere energielasten. Hierdoor blijven de totale woonlasten voor hen betaalbaar. Daarnaast wordt voor een groot deel van de huurders de huurverhoging deels gecompenseerd door de huurtoeslag.
Hier vind je meer informatie over energielabels.
In 2022 maakten wij en andere woningcorporaties voor het eerst landelijke afspraken met het ministerie, de VNG en de Woonbond. Deze afspraken gaan over het bouwen, verduurzamen en betaalbaar houden van woningen. En over het leefbaar houden van buurten en wijken.
Alle afspraken hangen met elkaar samen. Om woningen te kunnen bouwen en verduurzamen, hebben we geld nodig. Dit geld komt vooral uit huurinkomsten. Omdat er veel nieuwbouw en verduurzaming nodig is - en ook voor corporaties de kosten toenemen - hebben we met elkaar afgesproken hoe veel de huurstijging jaarlijks mag zijn.
In 2022 spraken we af dat de jaarlijkse huurverhoging gekoppeld werd aan de looninflatie. Dat zou voor 2025 tot een huurverhoging van 6,2% hebben geleid. Dit vonden we te veel.
Eind 2024 maakten we daarom nieuwe afspraken. Voor 2025 mogen we 4,5% huurverhoging vragen. En vanaf 2026 gebruiken we het gemiddelde van de inflatie van drie jaar. In de afbeelding hieronder zie je dat de huren in Nederland afgelopen jaren minder zijn gestegen dan de lonen (CAO) en de inflatie (CPI).
We vinden het belangrijk om woningen te bouwen, onderhouden en verduurzamen. Zo willen we 900 woningen bij bouwen en alle woningen met slechte energielabels verbeteren. Dat is nodig, want de woningnood is hoog en we willen zoveel mogelijk mensen een dak boven het hoofd bieden. Verduurzamen doen we ook omdat we hier afspraken over hebben gemaakt. Het is beter voor het milieu en helpt huurders aan een lagere energierekening.
Hiernaast willen we ook dat onze huurders betaalbaar kunnen wonen. Zowel nu als in de toekomst. Daarom kijken we bij de jaarlijkse huurverhoging ook naar cijfers van het NIBUD. Zij hebben gekeken naar het deel van het inkomen dat huishoudens kwijt zijn aan huur.
In Nederland is sprake van betaalbaar wonen als de huur onder de 30% van het inkomen blijft. Wat blijkt: na de huurverhoging in juli zijn de meeste huishoudens naar verhouding minder aan woonlasten kwijt. Het percentage blijft in 2025 ruim onder de 30%. Dit komt omdat de CAO-lonen over de afgelopen 12 maanden harder stijgen (5,2%) dan de huurverhoging van 4,5%. Onder aan de streep gaat er dus minder geld naar huur dan voorheen. In persoonlijke situaties kan dit uiteraard anders zijn.
Bij de berekening van de hoogte van de huurverhoging voor jou persoonlijk, baseren wij ons op informatie van de Belastingdienst. Mocht je door een daling in je inkomen toch verwachten in betalingsproblemen te komen, neem dan contact met ons op. We zoeken dan samen naar de best passende oplossing.
Hier vind je veelgestelde vragen over de huurverhoging.
Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?
Neem dan contact op met Woonmeij via info@woonmeij.nl of (073) 544 06 06