Ouderen die activiteiten willen doen. Mantelzorgers die overbelast zijn. Jong dementerenden die sociaal contact missen. “Wij zijn er voor al deze groepen mensen”, vertellen sociaal werkers Lotte en Nelleke. “De een zoekt een luisterend oor of gezelligheid. De ander concrete hulp en ondersteuning.”
“Ten eerste spreken we drukke en jonge mantelzorgers”, begint Lotte. “Zij lopen vaak van hot naar her. Ze hebben hun eigen werk en gezin. Daarnaast zorgen ze voor een dementerende ouder. Samen brengen we eerst het probleem of hun wens naar boven. Als we weten waar behoefte aan is, wijzen we de weg. Dat kan zijn richting een cursus of informatieavond. We organiseren bijvoorbeeld ‘Bordje vol’. Daar leren mantelzorgers grenzen aangeven en hulp vragen. En in de cursus ‘Omgaan met dementie’ bieden we informatie en lotgenotencontact. Het ene half jaar doen we dat in Schijndel of Sint-Oedenrode. Het andere half jaar in Veghel.”
“Het kan ook zijn dat we een instrument inzetten om de mantelzorger te ontlasten”, gaat Nelleke verder. “Een van onze bezoekvrijwilligers gaat dan bijvoorbeeld eens per week langs bij de oudere. Of de oudere komt voortaan een dag naar onze huiskamer, eventueel met vervoer van ons. Daar kan hij of zij fijn kletsen met andere beginnende dementerenden en eenzame mensen. Ook onze Eropuit bus is een succes. Tegen een kleine bijbetaling kunnen mensen een dag mee op stap.” Welzijn De Meierij organiseert van alles en op verschillende locaties in Schijndel en Sint-Oedenrode. “Denk aan keramieklessen, computercursussen, yoga en de Voorleesexpress. Ook ons Repair Café, Rouwcafé, Café Vergeet me niet (over dementie) en Café Brein (over niet aangeboren hersenletsel) worden goed bezocht.”
De vergrijzing in Nederland is enorm. “In deze regio ligt dat cijfer zelfs hoger dan elders”, vertelt Lotte. “Alzheimer en dementie nemen toe. Dat komt doordat we ouder worden, maar ook door slechtere voeding. We zien dus steeds meer dementerenden en mensen die mantelzorger worden of zijn. Ook de groepen jong dementerenden en eenzamen groeien. Ik heb het hier niet alleen over eenzame ouderen. We zien ook mensen tussen 30 en 60 jaar. Zij maken bijvoorbeeld vaak een afspraak bij de huisarts, puur voor het sociale praatje. En eenzame jongeren? Die verwijzen we intern door naar Jongerenwerk of Joyness.”
Er zijn van die mensen die Nelleke en Lotte niet snel vergeten. “Zo sprak ik laatst een man die slecht in zijn vel zat”, vertelt Nelleke. “De stap zetten richting andere mensen vond hij moeilijk. Hij is op gesprek geweest voor vrijwilligerswerk bij ons. Sindsdien gaat hij mee op activiteiten als begeleider. Hij is enorm gegroeid in zijn sociale vaardigheden en voelt zich een ander persoon. Kijk, daar doe ik het dus voor hè.” Ook Lotte herinnert zich een vrouw die in coronatijd naar Schijndel toe was verhuisd. “Nadat haar man overleed, werd ze eenzaam. Dankzij de huisarts kwam ze bij ons terecht. Tegenwoordig komt ze wekelijks naar de huiskamer. Met plezier! Ze brengt zelfs een vriendin mee.”
“Ook al adverteren we veel, de meeste mensen komen pas naar ons toe als iemand hen doorverwijst”, zegt Nelleke. “Denk aan de huisarts, Thuiszorg of casemanager dementie. Ook hebben we wijkteams en sociaal werkers die actief de straat op gaan. En we werken actief samen met onder andere maatschappelijk werk, de gemeente en Woonmeij. Alles om hulpvragen te signaleren en zoveel mogelijk mensen te helpen. Ben of ken jij iemand die eenzaam is? Of een mantelzorger die hulp kan gebruiken? Twijfel niet en stuur hem of haar naar ons!”
Je kunt altijd even binnenlopen bij ’t Spectrum in Schijndel of Odendael in Sint-Oedenrode. De openingstijden vind je op de website: www.welzijndemeierij.nl. Je kunt ook bellen naar 073-5441400 of mailen naar info@welzijndemeierij.nl. |
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Meij Magazine