Zonnepanelen

Wist je dat de zon in Nederland meer dan 1500 uur per jaar schijnt? Die zonuren zijn een perfecte en voordelige bron voor het opwekken van elektrische energie. Zelfs op bewolkte dagen leveren zonnepanelen stroom.

Wil je profiteren van jouw eigen, duurzame zonne-energie? En ben je huurder van Woonmeij? Stuur dan een mail naar info@woonmeij.nl met je contactgegevens; naam, adres en telefoonnummer. Een medewerker van Woonmeij neemt dan contact met je op.

Vragen

We krijgen vaak vragen over zonnepanelen. Antwoord op veel gestelde vragen over zonnepanelen vind je hier

De meest gestelde vraag (én het antwoord) vind je hieronder ⬇️

 

Zijn zonnepanelen nog voordelig voor nu en in de toekomst?

Het antwoord is ja. Zelfs met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 en de terugleverkosten die energieleveranciers rekenen. Hier leggen we uit waarom.  

Voordelen van zonnepanelen
  • Kostenbesparend: direct lagere energiekosten door onze bijdrage
  • Duurzaam: vermindert CO2-uitstoot en draagt bij aan een beter milieu
  • Zelfvoorzienend: minder afhankelijk van energieleveranciers
Woonmeij betaalt de helft

Huur je bij Woonmeij en kies je voor zonnepanelen? Dan betaalt Woonmeij de helft van de investering. De andere helft betaal je terug met een maandelijkse toeslag. Die toeslag ligt meestal lager dan je huidige energiekosten. Waardoor je uiteindelijk geld bespaart.  

Woonmeij plaatst maximaal 9 panelen op een dak, dat is vaak genoeg voor eigen gebruik. Voor deze 9 panelen verwachten we geen hoge terugleverkosten.  

Terugleverkosten

Wekken de zonnepanelen meer energie op dan je zelf verbruikt? Dan lever je die energie automatisch terug aan het energienet.  

Veel energieleveranciers berekenen hier terugleverkosten voor. Meestal is het zo dat hoe meer stroom je teruglevert, hoe hoger deze kosten zijn.  

Wil je meer weten over terugleverkosten en wat jouw energieleverancier rekent? De Consumentenbond heeft een overzicht gemaakt: Terugleverkosten zonnepanelen | Zonnepanelen.

Het is nog niet duidelijk of deze kosten verdwijnen als de salderingsregeling in 2027 stopt.

Salderingsregeling en terugverdientijd

De stroom die je teruglevert wordt nu verrekend met de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Dat heet salderen. Dit principe is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling. In 2027 stopt deze salderingsregeling.  

Dit betekent dat de terugverdientijd van zonnepanelen meestal verdubbelt van 5 jaar naar 10 jaar. Toch blijft het interessant om zonnepanelen te plaatsen. Zeker voor onze huurders. Woonmeij betaalt tenslotte de helft van de investering. Bovendien worden negatieve terugleververgoedingen verboden in de nieuwe energiewet van 2024, wat ook voordelig is.

Hoewel het financiële voordeel minder wordt na de afschaffing van de salderingsregeling, kun je met zonnepanelen nog steeds gemakkelijk geld besparen. Woonmeij betaalt niet alleen de helft, we zorgen ook dat ze geïnstalleerd en technisch onderhouden worden. Het schoonmaken van de zonnepanelen moet u zelf doen. 

Besparen op energiekosten
  • Direct verbruik: gebruik apparaten zoals wasmachines en drogers wanneer de zonnepanelen stroom opwekken.
  • Energieleverancier kiezen: bekijk of je huidige energieleverancier nog bij je past. Met een vast contract is er meestal geen probleem. Maar bij een flexibel contract of als je contract verlengd moet worden, is het slim om opnieuw te kijken welke leverancier het voordeligste is.
Conclusie

Er verandert veel in de wereld van zonnepanelen en ook wij kunnen niet in de toekomst kijken. Toch hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat zonnepanelen nog steeds financieel interessant zijn. Zeker als Woonmeij de helft van de investering betaalt. En niet te vergeten: zonnepanelen helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en zorgen voor een duurzamere wereld.