Woningen verduurzamen? Zo betrekken we onze huurders!

Woonmeij vindt het belangrijk huurders tijdens onderhouds- en verduurzamingsprojecten vanaf het begin mee te nemen. We leggen onze plannen uit en vragen naar wensen en ervaringen. Met groepjes afgevaardigden uit de buurt bespreken we ideeën. Ook praten we over praktische zaken. Verder richten we vaak een modelwoning in. Daar kunnen huurders met eigen ogen zien hoe hun huis gaat worden. Verduurzamen doen we immers samen. 

1    Informatieavond  

Met alle huurders bij elkaar informeren we iedereen tegelijk over onze plannen. Claudy Rikken van Woonmeij legt uit waar het op zo’n avond over gaat. “Waarom moeten hun woningen verduurzaamd worden? Wat willen we gaan doen en wanneer? Huurders kunnen hun eerste vragen stellen, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.” 

2    Woonwensenonderzoek of huisbezoeken

De ene keer doen we een enquête onder alle huurders, de andere keer gaan we bij de betreffende huurders persoonlijk langs. “In de Hoevenbraak in Schijndel deden we bijvoorbeeld eind vorig jaar zo’n wensenonderzoek”, vertelt Claudy. “Dat vulden 62 huurders in. En in de Bloemenwijk in Schijndel legden we dit jaar huisbezoeken af. Het doel is steeds hetzelfde: we willen de wensen van huurders weten en bezwaren wegnemen. Zo zien sommige mensen ertegenop de zolder leeg te halen. Als wij dan uitleggen dat we daarbij helpen en een opruimdag organiseren, helpt dat huurders vaak over de streep.” De resultaten van de woonwensenonderzoeken en huisbezoeken geven Woonmeij bruikbare informatie. Die we natuurlijk weer delen en bespreken met de huurders.

3    Klankbordgroep     
Woningen verduurzamen? Zo betrekken we onze huurders!

We overleggen regelmatig met een zogenaamde klankbordgroep. “Zo ook hier met een groep huurders uit de Hoevenbraak in Schijndel”, legt Claudy uit. “We gaan hun 129 woningen in de Acaciastraat en Lijsterbeslaan verduurzamen. Na het woonwensenonderzoek was het tijd voor een bijeenkomst met de klankbordgroep. Welke WTW-installatie kiezen we? Welke geluiden horen de leden bij hun buurtgenoten en welke vragen leven er? Samen met ons overtuigt de klankbordgroep de buurtbewoners van de voordelen.”

 

“Er wonen veel ouderen in deze buurt. Voor hen ben ik makkelijker benaderbaar dan Woonmeij. Toen Woonmeij vroeg of ik namens de huurders wilde deelnemen, zei ik meteen ja!”
- José Timmermans

“Ik vertegenwoordig de kopers in de straat. Het is wel zo fraai als de buitenkant van alle huizen straks gelijk is. Aangezien ik ook ga verbouwen, stem ik graag af welke materialen, kleuren, dakpannen etc. we gaan gebruiken.”
- Moure van den Broek

4     Modelwoning         

Verder richten we vaak een modelwoning in de wijk in. “Hoe ziet het huis er na de verduurzaming uit? Welke apparaten krijgen de huurders in hun woning? Fijn om te zien dat veel mensen even komen kijken om te zien, horen en voelen hoe hun woning wordt”, aldus Claudy. “We doen dit alles ook om meer zichtbaar te zijn. Om de kloof tussen Woonmeij en huurders kleiner te maken. We zijn nog zoekende welke manier het best werkt. Dat is soms ook afhankelijk van de buurt. Maar dat we graag samen het proces doorlopen, staat vast!” 


Dit artikel is eerder gepubliceerd in Meij Magazine. Wil je het hele magazine bekijken? Dat kan hier.  

Deel dit bericht