Verduurzamingsproject MustBe0

Dat verduurzaming van het woningbezit een van Woonmeij’s speerpunten is, mag geen verrassing zijn. Toch is er een innovatief project dat extra het noemen waard is: MustBe0. Woonmeij speelt hierin een voorlopersrol als het gaat om verduurzaming van gestapelde bouw. Wij doen proces- en techniekkennis op en heel Europa kijkt mee!

Voor dit project is Woonmeij benaderd door De Energiesprong, een organisatie die verduurzaming aanjaagt. “We krijgen een speciale Interreg subsidie van de Europese Unie. Er komen straks bijeenkomsten door heel Europa, waar we de opgedane kennis en ervaringen rondom verduurzaming van gestapelde bouw gaan delen met andere landen”, vertelt Frans Brouwers. “Stiekem ben ik best trots dat ze ons hiervoor gevraagd hebben.”

Wie, wat en waar

“We hebben een aantal gestapelde appartementencomplexen uitgekozen en samenwerking gezocht met De Bonth Van Hulten, een gerenommeerd aannemersbedrijf”, gaat Frans verder. “In januari 2022 starten we met 30 appartementen in De Oase aan de Deken Baekersstraat in Schijndel. Hier zullen we tot april 2022 bezig zijn met werkzaamheden. Daarna volgen tot juli 2022 36 woningen in ’t Liereke in Sint-Michielsgestel.”

Wat we precies gaan doen? “We gaan de buitenmuren en het dak van het hele gebouw en de afzonderlijke appartementen isoleren. We vervangen de kozijnen, brengen zonnepanelen aan en vervolgens is de ventilatie aan de beurt. Het doel is dat de bewoners straks energieneutraal wonen.” 

Persoonlijke aanpak

“Dit alles heeft natuurlijk gevolgen voor de bewoners”, vult Claudy Rikken aan. “Om ze uit te leggen wat we precies gaan doen en vragen te beantwoorden, zijn we vanaf vorige week in gesprek met alle individuele huurders. Waar krijgen ze mee te maken? Hoe lang hebben ze overlast van de werkzaamheden en hoe ziet het financiële plaatje er straks uit? De planning is dat we 14 werkdagen per woning bezig zullen zijn.”

Energiebundel

Over dat financiële plaatje: de huurder heeft straks geen energiekosten meer, maar gaat een EPV-vergoeding (energieprestatievergoeding) betalen aan Woonmeij in ruil voor het verduurzamen van de woning. De investering is 87.000 euro per appartement. Een derde hiervan komt uit de Europese subsidie, een deel uit de EPV-vergoeding en Woonmeij betaalt de rest.

“Bewoners moeten er financieel op vooruit gaan of minstens gelijk blijven”, aldus Claudy. “Zie het als een soort belbundel. Iemand betaalt straks 100 euro aan ons. Blijft de huurder daarbinnen? Super. Verbruikt hij of zij toch meer? Dan betaalt hij bij. De bundel is bedoeld om energiebesparend gedrag te stimuleren, want uiteindelijk ligt het succes van verduurzaming ook bij het gedrag van de mens.”

Woonmeij als early adapter

“De afspraak met de overheid is dat we in 2050 100% CO2-neutrale woningen hebben”, sluit Frans af. “Als we pas in 2045 beginnen, gaat dit natuurlijk niet lukken. Ons eerste piketpaaltje is 2030: dan willen we 30% CO2-reductie op onze uitstoot gerealiseerd hebben. We gaan dan ook vol enthousiasme dit project in! De ervaringen en resultaten ga ik ook delen in projectgroepen met vastgoedmanagers van andere woningcorporaties. Dat er zoveel mensen meekijken, maakt het extra spannend. Gelukkig werken de meeste bewoners die we tot nu toe gesproken hebben graag mee, dus het gaat vast helemaal goed komen.” 

Het EU-project Interreg NEW “MustBe0” heeft een totaalbudget van € 43 miljoen en is gefinancierd door de Europese Unie door middel van het European Regional Development Fund (ERDF) met € 13,8 miljoen.

Deel dit bericht