Home » Over woonmeij » Actueel » Bewoners Hof van Rode krijgen kerststal kerk Olland in bruikleen

Bewoners Hof van Rode krijgen kerststal kerk Olland in bruikleen

Jarenlang was de kerststal een vaste waarde in de St. Martinuskerk van Olland. De kerk is sinds afgelopen maand definitief gesloten, maar het kerkbestuur wilde de kerststal niet zomaar weggooien. De rijdende stal en de bijbehorende beeldjes werden daarom in bruikleen gegeven aan de bewonerscommissie van wooncomplex Hof van Rode van Woonmeij. Vanaf half december is de kerststal te bewonderen in het atrium van het gebouw.

De beeldjes in de kerststal van Olland zijn maar liefst 150 jaar oud. De houten stal zelf werd gemaakt door Cor van Roosmalen, meubelmaker en de koster van de St. Martinuskerk. "Het is een rijdende kerststal, zodat hij makkelijk op verschillende plekken neergezet kan worden", vertelt Cor. "Jarenlang stond de stal in de decembermaand in onze kerk, maar helaas is die nu gesloten. Het bestuur van de kerk, de Torengroep Sint Martinus Olland, vond het zonde om de stal verloren te laten gaan. "Daarom besloot het bestuur de complete kerststal uit te lenen een de bewonerscommissie van het Hof van Rode in Sint-Oedenrode, een wooncomplex van Woonmeij. "Dit is een mooie manier om te zorgen dat mensen de kerststal kunnen blijven zien en er plezier aan beleven", zegt Cor. "Ik ben blij dat de stal zo toch in gebruik blijft".

Kerstsfeer bij Hof van Rode

De kerststal wordt half december geplaatst in het atrium van het Hof van Rode. Martien van Esch uit Olland helpt bij de plaatsing. "Dertig jaar lang zorgde ik mede voor de kerstaankleding van onze kerk", zegt Martien. "Hoe hoger de kerstbomen, hoe mooier. Het zetten van de kerststal hoorde hier ook elk jaar bij. De kerkdeuren blijven nu gesloten, maar het is natuurlijk zonde om de kerststal dan ook maar weg te doen. Ik vind het mooi dat de stal nu een nieuwe bestemming krijgt, en het is extra leuk dat hij in het Hof van Rode komt te staan. Mijn moeder woont in het complex en zo'n stal zorgt voor extra sfeer in de kerstperiode. Zij is er blij mee en ik hoop dat de andere bewoners er ook van genieten."